SPOR HABERLERİ

Tümünü Göster
Son Güncelleme:

Anketimiz Katılın

Anket bulunamadıı

“Yatırım Bakanlığı kurulmalı”

SASA Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Şeker, GRT TV´De çarpıcı açıklamalarda bulundu.

5 Haziran 2024 10:52

SASA Polyester Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve eski milletvekili Dr. Mehmet Şeker, GRT TV’de yayınlanan “Buket Aydın’la Gündem Özel” programının konuğu oldu.

 

 Siyasetten ekonomiye, sağlıktan eğitime birçok konuda çarpıcı açıklamalarda bulunan Şeker, Türkiye’de yatırım yapmanın çok zor olduğunu belirterek, “Yatırım yapmak isteyen biri neredeyse bütün bakanlıkların kapısını arşınlıyor ve 190 çeşit belge hazırlamak zorunda kalıyor. Yatırım yapılması isteniyorsa her şeyin tek elden yapılacağı bir Yatırım Bakanlığı kurulmalı” diye konuştu.

 

 SASA Polyester Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve eski milletvekili Dr. Mehmet Şeker, GRT TV’de yayınlanan “Buket Aydın’la Gündem Özel” programında, Türkiye’de yatırım yapmanın çok zor olduğunu dile getirirken, yatırımcıların önünün açılması gerektiğini söyledi. Şeker, "Yatırım iklimi acilen değişmeli" dedi.

 

TÜRKİYE’DE YATIRIM YAPMAK ÇOK ZOR

 

Dışa bağımlılığı azaltmak için yatırım yaptıklarını belirten Şeker, “Türkiye’de yatırım yapmak çok zor olsa da dışa bağımlığı bitirmek için yola çıktık, üretim yapmak için yola çıktık. Türkiye’nin ithalat yaptığı ürünleri üretmek için yola çıktık. Aslında devlet faizi artırarak, parayı faize koymayı teşvik ediyor. Paranızı faize koyun gül gibi geçinirsiniz diyor. Bunlarla ne uğraşıyorsunuz diyor. Biz bunları aşmaya çalışıyoruz" dedi.

YATIRIM YAPACAKSANIZ 190 ADET BELGE HAZIRLAMAK ZORUNDASINIZ

 

Türkiye’de yatırım yapmak isteyenlerin bir sürü bürokratik işlemlerle uğraştığını belirten Şeker “Bakın Çin’de Yatırım Bakanlığı var. Yatırım yapacaklar tek kişi ile veya tek bakanlıkla uğraşıyor. Oysa ülkemizde yatırım yapacaksanız neredeyse bütün bakanlıkların kapısını arşınlıyorsunuz. Yetmiyor illerde valilikler, belediyeler kurumlarla uğraşıyorsunuz. Türkiye’de bir yatırım yapmak için nerdeyse 190 adet belge hazırlamak zorundasınız. İş yapabilmek için bunları aşmanız lazım. Bu işlerin tek elden yapılması lazım. Bu nedenlerden dolayı birçok yatırımcı yatırım yapmaktan kaçıyor” dedi.

 

 BÜROKRATİK ENGEL, RÜŞVET VE HUKUK SİTEMİ YABANCI YATIRIMCIYI DÜŞÜNDÜRÜYOR

 

 Türkiye’de yatırım yapacak ve ülkeye destek olacak insanlara destek olunması gerektiğini anlatan Şeker, “Bu insanları dışlamak yerine desteklemek gerekir. Ben şahsen Suriye’ye gidip yatırım yapmam. Avrupalı da bize gelip yatırım yapmıyor. Peki niye yatırım yapmıyor diye düşünmemiz lazım. Para kazanacağı bir ortam varken neden gelmiyor. Yabancı yatırımcı iki şeye bakıyor. Bunlardan birincisi bürokratik engel çok mu, yolsuzluk ve rüşvet var mı? İkincisi ise adil bir hukuk sistemi var mı? diye bakıyor. Bunlar varsa ben o ülkeye yatırım yapmam diyor. Bizim ülkemiz bu konularda dünyada 115. sırada. Bu yüzden bu ülkeye yabacı yatırımcı gelmiyor. Bu anlamda da bu ülkenin yatırım iklimini acilen değiştirmemiz lazım” dedi.

 

TÜRKİYE’DE YATIRIM YAPMAYA SICAK BAKMIYORLAR

 

Avrupalı iş dünyasının ülkeye para getirip faize koyması ve para kazanmasının ülkeye hiçbir fayda getirmeyeceğini söyleyen Şeker, "Yabancı yatırımcı fabrika kurmak için ülkeye gelmeli. Üretim yapmak için bu ülkeye gelmeli. Biz Yumurtalık’ta 25 milyar dolarlık bir yatırım yapacağız. Bu kaynağında tamamını yurt dışından getireceğiz. Bu para burada en az 20 yıl kalacak. Dünyadaki yatırımcıların çoğu Türkiye’de yatırıma sıcak bakmıyorlar. Bu konuda çok ciddi ve çok hızlı tedbirler alınmalı.” şeklinde açıklamada bulundu.

 

ÜLKENİN GELECEĞİ İÇİN NELER YAPILABİLİR ARAYIŞI İÇERİSİNDEYDİK

 

Yaşamının büyük bir bölümümün siyaset içinde geçtiğini anlatan Şeker “Aslında bakarsak siyasetin hep içerisindeydik. Yaş olarak da 12 Eylül öncesi Türkiye Siyasetinin içerisinde o zaman gençler ülkenin geleceği ile ilgili ne yapılabilir gibi hep arayış içerisindeydik. E tabii okuyan gençlerdik, o zamanlar cep telefonu ve bilgisayar yoktu fakat birbirimize çok fazla şeyler anlatırdık. Demem o ki hep siyasetle iç içeydik. Siyasetin dışında olmak demek ülkenin de dışında olmak demek bir bakıma. Şimdiki genç arkadaşlarımızdan tek farkımız buydu o zamanlarda. Örneğin üniversitedeyken öğrenci derneği kurduk. Daha sonrasında hekim oldum ve daha insani düşünmek gerektiği kanaatindeyim. Hekimlik, siyaseti geri planda bıraktı diyebilirim. Bu alanda ilk Diyabet ile ilgili bölümünü biz kurduk. O zamanlar Dünya Diyabet Federasyon Üyesiydim. Aynı zamanda 2000 yılında Güneydoğu Anadolu Destek Projesi ile İnsülin Bankası kurduk” dedi.

 

PARA KAZANIRSINIZ AMA BAŞARI ELDE EDEMEZSİNİZ

 

Bir işe başlarken asıl hedefin başarı olması gerektiğini, paranın her şekilde kazanılabileceğini dile getiren Şeker “Bir işe başlarken asıl olan para kazanmak değildir. Parayı her türlü kazanırsınız fakat başarıyı herkes elde edemez. Türkiye’de parası olan çok insan var. Başarılı olmak önemli bir hedeftir. Ve o hedefe ulaşmak için elinizden geleni yapmanız gerekir. 2016 yılında SASA’ya geçtik. Ve herkesi dinleyerek ne eksik olduğunu öğrendik. Bizde bunu nasıl düzeltebiliriz nasıl daha ileriye taşırız diye düşündük ve kimseyi yargılamadan herkesin de desteği ile belirli bir seviyeye getirdik” dedi.

 

VATANDAŞIN DERDİ DOĞRU YÖNETİLMEK

 

 Seçimlerden önce CHP’nin oy oranını artıracağını tahmin ettiğini söyleyen Şeker “CHP oylarını arttıracaktı. Hatta bütün toplantılarımda da Cumhur İttifakının oy kaybedeceğini söylüyordum. CHP bir değişimle yola çıktı. Parti meclisine genç insanlar getirdi. İl Başkanlıklarına da aynı şekilde. Bence bu vatandaşa da ümit oldu. Vatandaş yanlış yapmaz, size oy verir ve sonrasında takip eder. Siyasetin önünde duran çok farklı bir kulvar var. Eskiden gittiğiniz bir mahallede konuştuğunuz zaman sadece o mahalleli duyardı. Şimdi gidip o mahallede konuştuğunuz zaman tüm Türkiye duyuyor. Demem o ki iletişim çok güçlü. İnsanların ne istediğini bilip ona göre ilerlenmeli. Vatandaşın derdi doğru yönetilmek” dedi.

 

ÖZGÜR ÖZEL’İN BAŞARILI OLACAĞINA İNANIYORUM

 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile beraber milletvekilliği yaptığını anlatan Şeker, şöyle devam etti: “ O zamanlarda tanışıyoruz aslında. Çok hiperaktif birisidir. O dönemde de çok güzel şeyler yaptı. Soma faciası öncesi uyarılar yapması, cezaevindeki koşulları, mahkumlar ve görevliler için savunması gibi. Genç ve dinamik bir arkadaşımızdır. Bizim ülkemizde belli bir yere geldiğinizde ve oraya da ilk kez geliyorsanız kabul görmezsiniz ve bu çok doğal bir şeydir. Çok mantıklı işler yapıp diyalog kurmaya başladı. Ve seçimi bu şekilde de götürdü. Başarılı bulmak konusuna değinmem gerekirse Özgür Özel’in başarılı olacağına inanıyorum. İyi de bir ekibi var. Herkesin de desteği ile diyalog içinde belli bir mesafede yürütmeye çalışıyor"

 

 2025 YILINDA MİLYAR DOLARLIK BİR İHRACAT HEDEFLİYORUZ

 

SASA’nın ülke ekonomisindeki yeri hakkında bilgiler veren Şeker, şunları söyledi: “Aslında 6 ay seyrettik. Ne yapmamız gerektiğine baktık. Eski bir teknolojiydi onu yenilemek istedik. Toplamda 1000 kişi çalışıyordu. 270 bin tonda yıllık bir üretim kapasitesi vardı. İlk önce bu yenilemelerin dışında elyaf tesislerini yaptık. Onunla beraber cips ve iplik tesisleri kurduk. Bu üç tesisin yatırımını yaparak kapasiteyi 1 milyon 400 tona çıkardık. Türkiye’nin şu an nerdeyse elyafta dışa bağımlılığını kaldırdık. 2025 yılında milyar dolarlık bir ihracat hedefliyoruz. Yurt dışında da kendimizi kabul ettireceğiz. Ülke ekonomisine katkıda bulunmak için elimizden geleni yapıyoruz”

 

GENÇLER İYİ YÖNLENDİRİLMELİ

 

 Tekrar siyasete dönmeyi düşünmediğini de sözlerine ekleyen Şeker, genç neslin çok iyi yönlendirilmesi gerektiğin belirterek “Gençleri yönlendirenlerin çok eğitimli olması lazım. Asıl sorunu burada görüyorum. Gençlerin bilgiyi sadece internetten değil asıl kaynaklara inmeleri lazım. Yabancı dili çok iyi konuşmaları değil. Dünya küçük artık. Bunu aşmaları gerekiyor” şeklinde sözlerini tamamladı.

 

brosur
Bu haber 51 kez okunmuştur.
Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz Maksimum 1000 karakter
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

Yorumlar

0

Onay Bekleyenler

0
  Yükleniyor...